Cristina Sabaiduc – Estetica substraturilor Tineri designeri

Cristina Sabaiduc

Credit: Kathleen Babin

Pentru ca nu e nimic mai inspirational decat aparitia unor noi eroi ai designului, nu putem fi decat incantati sa va prezentam o tanara cu infinit potential in materie de moda.

Cristina Sabaiduc abordeaza designul punand in valoare elemente surprinzatoare de materie si fond, pe care le compune ulterior in creatii seducatoare. Acest ritual se axeaza pe inspiratia din sinergia materialor, relieful subteran sau fascinatia pentru culturi indepartate.

Ai debutat oficial in primavara acestui an. Cum ti se pare viata de designer pana acum?

In general imi place foarte mult, dar uneori nu este chiar cel mai usor lucru. Exista fara indoiala aspecte incantatoare, dar este si foarte multa munca mai ales la debutul unei afaceri, si cu atat mai mult a unei afaceri in domeniul modei. Ceea ce iubesc cu adevarat este faptul ca am control deplin asupra carierei mele si a directiei pe care vreau sa o urmez, deci cred ca “viata de designer” va urma la un moment dat cu siguranta.

Cristina Sabaiduc - Spring -Summer 2012

Cristina Sabaiduc – Spring – Summer 2012

Spune-ne ce fir rosu ai urmat pentru a ajunge aici?

In timpul studiilor am incercat sa fortez cat mai mult limitele libertatii pe care o aveam ca si studenti. Am lucrat in strainatate in fiecare vara, la companii de moda din New York si Paris si mi-am creat de asemenea si proprile colectii concept. O data ce am absolvit si am decis ca Londra e orasul pe care vreau sa-l explorez si sa-l numesc casa, a fost o decizie fireasca sa continui cu designul.

Cum te-a transformat experienta London Fashion Week?

 

LFW 2012 m-a pus pur si simplu in miscare!
A fost incredibil sa fac parte din “Digital Schedule ” at London Fashion Week si m-a impulsionat sa continui sa descoper si alte posibilitati ale modei prin intermediul formatului video.

Esti atrasa de metamorfoza. Spune-ne cateva secrete despre proiectul „Magnetic Forces”.

Rochia “The Magnetic Forces” a evoluat din conceptul de “Matterforming” – un experiment care prezinta forma corpului in stransa legatura cu piese magnetice si miscarea materialelor polarizate.  Aceasta abordare mult mai practica a conceptului ofera persoanei care poarta rochia nenumarate oportunitati de a customiza piesa vestimentara. Cred ca am creat peste 50 de look-uri cu acea rochie pe care am pozat-o.

“Inovatia se bazeaza pe exploararea dintr-o perspectiva exterioara gandurilor constiente, incercand sa atingi acele idei trecatoare si impingand limitele pentru a le explora toate posibilitatile…”

Pentru mine inovatia in domeniul modei este direct conectata cu textura si materiale. Diverse culori si siluete sunt la moda sau nu, dar explorarea si manipularea textilelor poate produce noi materiale cu proprietati interesanta si originale care nu au existat anterior.

Cristina Sabaiduc - Toamna - iarna 2012 2013

Cristina Sabaiduc – toamna – iarna, 2012 – 2013 / Foto credit: Yolande de Vries

Vedem ca atat in colectia de primvara 2012, dar si in cea de toamna-iarna 2012 / 2013 ai folosit piese care se depun si se sedimenteaza. De unde provine fascinatia pentru „layers”? Tot din geografie si arhitectura naturii?

In mod cert, pasiunea mea este sa combin elemente naturale si industriale si sa vad cum reactioneaza unele cu altele si cum se dezvolta impreuna. Simt ca imi este aproape in sange, dat fiind faptul ca am crescut in tari cu peisaje minunate —Romania, Elvetia, Canada— si acest lucru mi-a dat oportunitatea sa asist la aceasta dualitate intre natura si om. Un prim exemplu este imprimeul colectiei de toamna – iarna 2012 – 2013 care s-a dezvoltat din imaginile cu stalactite din Salina Turda, un mediu creat de om dar regasit de natura si adus inapoi spre ea in timp.

Cristina Sabaiduc - Toamna - iarna 2012 2013

Cristina Sabaiduc – toamna – iarna, 2012 – 2013 / Foto credit: Yolande de Vries

Care sunt personalitatile pe care le admiri din lumea modei?

Admir oamenii din jurul meu, cei care stiu ca ma pot sfatui.  De-a lungul anilor am ajuns sa admir drumurile lor, aspiratiile si curajul in atat de multe discipline din industrie. Toti incercam sa cream, sa inovam si sa inspiram si e o binecuvantare sa fiu parte din tot ce se intampla si sa simt ca ceva maret va urma.

Intre Canada, Anglia si Romania. Cum te defineste aceasta experienta a multi-culturalismului?

Daca e ceva ce nu ma defineste este momentul in care oamenii ma intreaba de unde sunt si nu am abilitatea sa le dau un raspuns scurt sau sa le spun o singura poveste. Se pare ca nu ajung sa devin prea confortabila intr-un singur loc si avand aceasta copilarie tranzitorie m-a facut constienta si atenta sa privesc, sa retin si sa absorb, lucruri care imi ofera de fapt inspiratia.

Pentru sezonul curent, toamna – iarna 2012 – 2013, piesele tale de rezistenta sunt?

1. Rochia – camasa cu imprimeu, cu atatea moduri in care o poti purta, nu prea ai cum sa te saturi de ea.
2. O pereche de sneakers Jimmy Choo – Shh! E o placere secreta, dar sunt atat de confortabili!
3. Esarfa statement in oricare dintre culorile sezonului: smarald, visiniu sau mercur.

Cristina Sabaiduc - Toamna - iarna 2012 2013

Cristina Sabaiduc – toamna – iarna, 2012 – 2013 / Foto credit: Yolande de Vries

 

Ce personalitate din domeniul muzical / cinematografic ai dori sa-ti poarte creatiile?

Marion Cotillard

Carey Mulligan

Tilda Swinton

 

Cristina Sabaiduc - Toamna - iarna 2012 2013

Cristina Sabaiduc – toamna – iarna, 2012 – 2013 / Foto credit: Yolande de Vries

 

Un styling tip by Cristina Sabaiduc

Cand esti super-aranjata pentru o iesire sau eveniment, analizeaza-ti tinuta si inlatura una dintre piese sau schimb-o cu ceva mai casual. Sunt o sustinatoare a stilului effortlessly chic.

O idee de viitor by Cristina Sabaiduc

Reinventarea magnetica. Am lucrat deja cu combinatii si detalii magnetice, folosite pentru styling si mi-as dori ca acest proces sa devina unul mult mai sustenabil, recicland din alte industrii.