Frumusetea – Adevar absolut

“Cei care gasesc intelesuri frumoase in lucruri frumoase, aceia sunt cei cultivati. Pentru ei exista speranta.”

 

Oscar Wilde

Ma intreb de multe ori cum de etalonul frumusetii a ajuns sa fie unde este in prezent, cum de am ajuns sa admiram modele, structuri sau sensuri care ne erau pana de curand complet inaccesibile.

Incepand cu muze, figuri noi sau personalitati debordante, frumusetea se gaseste peste tot in jur, depinde doar de cum o scoatem in evidenta.

Ati putea-o numi pozitionare, sau sinergia unor trasaturi care prezinta ideea frumusetii la un moment dat in evolutia umana. Spectrul frumosului a inglobat mereu anumite trasaturi, l’air du temps si un context propice de promovare. Uneori s-a mizat pe o trasatura calitativa, spre exemplu silueta sau coafura, dar de cele mai multe ori frumusetea a reprezentat un concept, un ideal, o aspiratie.

Umberto Eco cauta in cartea “Istoria Frumusetii” tipare ale evolutiei frumosului in pictura si in sculptura, dar este foarte interesant ce afirma la un moment dat. Nu mai retin exact cuvintele, insa se referea la faptul ca artefactele frumosului sunt transmise mai departe in arta, evident de catre poeti, artisti sau scriitori care gasesc poate muze in cele mai subiective experiente. Este pacat insa ca nu vedem si ceea ce oamenii de rand, ci nu artisti, au considerat frumos.

Aceste bariere sunt indepartate in era digitala. Noul mileniu a dat dreptul la replica oricui si astfel a facut posibila aparitia treptata a infinite de reprezentari ale frumosului peste tot in jurul nostru. Bloggeri de moda, fotografi independenti, make-up artisti sau iubitori ai modei creeaza zilnic istorie.

Acesta este un manifest pentru toti cei care au contribuit la evolutia modei.
Acum, dar si mai demult.

Apreciati-i. Le datoram atat de mult.

Pictorial: Pretty wild things  via Fashion Served

 

What do you think?