Jurnal de Pantofar – Povestea unui stiletto

Faceti cunostinta cu unul dintre blogurile de pantofi care are o poveste foarte cool The Shoe Girl Blog

Este un jurnal care s-ar descrie foarte simplu : cu si despre pantofi. Dar asta nu ar fi suficient, nici pe departe. Autoarea lui, nu este doar o blogger-ita cu o puternica dorinta de afirmare, ci are acest job pe bune. Tatal ei a lucrat in industria producatorilor de incaltaminte de prin anii ’80 intai la Guess si apoi la multe alte branduri americane si i-a insuflat si lui Celine, motivatia necesara sa urmeze o cariera si chiar o viata in slujba creatiei si designului de pantofi.

Posesoarea blogului a urmat studii relevante in domeniu si a invatat foarte mult pentru a ajunge sa “concureze” cu tatal sau. Pasiunea (si poate si cunostiintele din breasla) i-au adus joburile mult-visate si astfel ajuns sa fie director de creatie la branduri mai mici dar de nisa : Harajuku Lovers, Betsey Johnson, JLO sau Badgley Mischka.

Dar sa revin la blog, citisem mai demult o postare in care Celine anunta ca pleaca in China la fabrica unde se fac pantofii Betsey Johnson sa urmareasca procesul de manufactura a pantofilor din noua colectie. Astfel au aparut aceste poze care arata procesul de productie din culise. Aici a fost momentul in care blogul acesta m-a cucerit, mi s-a parut ca poti invata ceva si nu sunt doar povesti spuse la intamplare.

Mulaje pentru pantofi - productie pantofi

Mulaj silicon

Totul incepe de la mulajul modelului de pantof. Mai nou, mulajele sunt realizate din silicon sau dintr-un material cauciucat, spre deosebire de tehnologii anterioare unde mulajele clasice se realizeaza din lemn. Mulajul este esential pentru orice fel de design pentru ca si cea mai mica eroare pe mulaj poate duce la diferente serioase ale produsului final. Si acum nu este vorba neaparat de vreo cusatura ci de ergonomie si felul in care pantoful se potriveste pe picior, inaltimea tocului si conforul ulterior.

Urmatorul pas este de a transforma tiparul de pe hartie si a-l ajusta in asa fel incat sa se potriveasca pe mulaj. Exista mai multe modalitati pentru a realiza acest lucru, insa cea mai flexibila foloseste seturi de benzi adezive. Astfel tiparul este decupat pe benzi adezive care sunt ulterior lipite pe mulaj pana cand se creeaza o mostra 3D a schitei.

Mostra pantof dupa mulaj - benzi adezive

Mostra pantof cu benzi adezive

Bucati de piele potrivite pe benzile adezive

Bucati de piele potrivite pe benzile adezive

Apoi incepe decupatul! Exact ca la scoala tiparul se imparte in mai multe fasii pe carton. Partea superioara a pantofului reprezinta piesa cea mai consistenta care trebuie integrata in design. Aceasta se decupeaza din diferite materiale si se capitoneaza si se intareste pentru a putea sustine piesele ulterioare mai mici sau cu rol pur decorativ – fundite, volane etc.

Chiar si in aceasta faza modelul este testat in detaliu pentru a se asigura ca acesta corespunde in totalitate cu mulajul si ca nu ajunge cu defecte de fabricatie pe rafturile magazinelor

Tipar de hartie - Productie pantofi

Stabilirea pieselor diferite din tipar

Ajustarea tiparului pe mulaj productie incaltaminte

Ajustarea tiparului pe mulaj

Produs Final - Talpa calapod

Produs Final - TA - DA

Accesorizarea produsului final

Accesorizarea eventuala a produsului final

Dupa toate aceste operatiuni (dintre care unele sunt manuale si necesita atentie la detalii si cusaturi de finete) care stau la baza confectionarii oricarui pantof, ia nastere “produsul final”. Sau aproape final, pentru ca se executa apoi un set limitat de pantofi care se ofera spre testare unui segment restrans de consumatori. Un fel de sondaj in urma caruia se ia decizia de a pune modelul pe linia de productie sau de a mai slefui anumite detalii.

Arata bine nu?

Confectionare pantofi - incaltaminte fabrica

Exemplu de produsl final - Polka Dots

Surse poze: theshoegirl.blogspot.com

What do you think?