Negru pe ALB – 8 carti pentru fashion girls

Desi sunt o multime de scrieri grozave de fashion la momentul de fata prin librarii sau pe Amazon, suntem cu siguranta fascinati de ultimele aparitii VIP. Fie ca este vorba despre Carine Roitfeld: Irreverent, Cristobal Balenciaga: The Work of the Master sau Vogue: The Covers, suntem curiosi sa rasfoim si minunata carte despre Diana Vreeland – The Eye Has to Travel.

1.Popular

Dar sa incepem cu inceputul… Prin noiembrie 2011, Carine Roitfeld demara proiectul unei carti foarte asteptate. Irreverent (51 GBP – Amazon UK  – puteti sa o si rasfoiti) prezinta biografia celebrei ex-editorului la Vogue Franta. Cartea este realizata sub forma unui interviu cu intrebari extrem de intrusive si care ne dezvaluie o Carine inca din adolescenta si la inceputurile carierei in domeniul jurnalistic si al modei.

Cartea contine o multime de poze incredibil de vechi si valoroase, note de mana, bilete, invitatii dar si aportul unor nume grele din moda cum ar fi Yves Saint Laurent sau Mario Testino.  Desi pretul este ridicat, chiar si pentru o carte de fashion, cred ca este mult mai interesanta decat alte volume de la Taschen spre exemplu, care au prea putin continut si sunt mai mult niste albume foto.

Carine Roitfeld - Irreverent

Carine Roitfeld - Irreverent

2.Asteptat

Ar trebui de asemenea sa stiti ca Irreverent nu este singura surpriza editoriala pe care ne-a pregatit-o Carine. Aparitia unui alt volum in colaborare cu Karl Lagerfeld o plaseaza pe Carine ca stilist al unor personalitati din lumea modei, filmului sau muzicii dedicat jachetei Chanel. Toate personajele sunt fotografiate purtand jacheta intr-un mod cat mai personal. Karl spune ca “acesta jacheta este un impuls vital si irational care deschide calea catre creativitate si transformare, in special in mainile unui stilist precum Carine Roitfeld.” Sunt curioasa cum va fi primita aceasta carte tematica, dar autorii par a fi punctul cheie de luare al deciziei de cumparare. Vom vedea.

Carte Karl Lagerfeld & Carine Roitfeld -Classic-Chanel-Jacket

Karl Lagerfeld & Carine Roitfeld - The Classic Chanel Jacket

3.AMPLU

Ca tot vorbim despre Chanel, va recomand de asemenea, noua aparitie Chanel: The Vocabulary of Style (62 GBP – Amazon UK). Cartea scrisa de istoricul Jérôme Gautier urmareste bineinteles cariera Gabriellei Bonheur (Coco) Chanel, prezenand evolutia casei Chanel pe parcursul unui secol. Volumul prezinta o antologie vizuala cu sute de fotografii vechi, dar si contemporane, realizate de nume grele din industria fotografiei de moda –  Richard Avedon, Gilles Bensimon, Patrick Demarchelier, Horst P. Horst, Annie Leibovitz, Helmut Newton, Irving Penn si Ellen von Unwerth.

Ceea ce a facut Jérôme cu succes a fost sa unifice aceste fotografii astfel incat sa descrie “lexiconul Chanel”, cu toare elementele lui definitorii. Am cautat sa vad ce contine exact cartea si am descoperit cu satisfactie ca nu este deloc light, exista astfel 11 capitole dedicate libertatii de miscare si limitarii corsetului in vestimentatia feminina. Cartea insista pe evolutia rochiilor si pe LBD si pe aducerea culorii negre ca si dominanta in tinutele de seara, pe accesorizarea cu palarii si influentele din moda masculina – fie ca este vorba de materiale dar si de tinuta si confort. (Un preview aici.)

Chanel - The Vocabulary of Style

Jérôme Gautier - Chanel: The Vocabulary of Style

4.Editorial

O alta carte interesanta prezinta tot o cariera in domeniul modei: Diana Vreeland : The Eye Has To Travel (20 GBP – Amazon UK). Diana Vreeland a devenit editor-sef la Harper’s Bazaar in 1936 si timp de peste 25 de ani a uimit cu capacitatea ei extraordinara de a identifica tendinte si elemente care urmau “sa prinda” in domeniul modei. Evolutia ei a strabatut astfel l’air du temps, si desi, in munca ei s-au simtit influentele anilor ’60 si ’70, drumul ei in industrie a fost la Vogue, unde a continuat sa inspire numerosi scriitori, designeri, editori si fotografi.

Lumea ei este prezentata in cele peste 300 de fotografii, un fel de antologie geografica infatisata de sotia nepotului Dianei, Lisa Immordini Vreeland, cartea fiind ulterior conectata cu un proiect cinematografic in care spectatorii sunt insotiti in aceasta calatorie care demonstreaza aportul fundamental al editoarei.  Cartea reprezinta un must-read daca vrei sa patrunzi in lumea jurnalismului de moda de la inceput de secol si pana in prezent.

Diana Vreeland - The Eye Has To Travel

Diana Vreeland - The Eye Has To Travel

5.valoros

Tot despre o cariera de o viata este vorba si in cartea lui Miren Arzalluz, Cristobal Balenciaga: The Work of the Master (26 BGP – Amazon UK). Autoarea face o trecere in revista a manierei prin care Balenciaga a ajuns sa straluceasca in lumea haute-couture. Evolutia acestuia este prezentata detaliat prin schite si multe fotografii care il prezinta pe maestru in plin proces de creatie. Acest volum este poate partea intai a carierei acestuia, surpinzand foarte bine toate etapele premergatoare anilor ’30. Pentru a acumula mai multe notiuni despre Balenciaga, cauta cartile scrise de Pierre Arizzoli Clemental  sau de Hamish Bowles, acestea reusesc sa surprinda mai bine creatiile si viata lui Balenciaga dupa anii ’50.

Cristobal Balenciaga: The Work of the Master

Miren Arzaluzz - Cristobal Balenciaga: The Work of the Master

6. Blazat

Gucci – The Making Of (29 GBP  – Amazon UK) este cartea semnata chiar de directorul de creatie din spatele brandului, Frida Giannini care rememoreaza cei 90 de ani de Gucci. Cartea a fost lansata o data cu deschiderea muzeului Gucci din Florenta si contine multe informatii din culisele brandului in special prin faptul ca este scrisa de un insider. Mi-a placut ca am vazut si scrisori de la fanii brandului si ca am descoperit o multime de elemente iconice care au marcat brandul si evolutia acestuia. Printre acestea exista am memorat loaferii Gucci, impactul lui Tom Ford, logomania, extensia Gucci travel si sectorul de accesorii. O carte completa as putea spune, din care poti invata o multime despre istoria brandului.

Carte Gucci -Making of

Gucci - The Making of - Frida Giannini

7.Antologic

Vogue: The Covers (69 GBP – Amazon UK) este antologia a peste un secol de coperte de revista. Este ca un manual de istorie care prezinta pe capitole, decadele modei incepand cu inceputurile mai clasice si continuand cu erele modei: anii ’20, ’30, ’50 si pana in prezent. Vei fi cu adevarat inspirata de cele peste 600 de coperte si ilustratii de mult uitate si cu aroma vintage. Exista si un focus pe fotografi precum Helmut Newton, Irving Penn, Steven Meisel sau Mario Testino si este foarte interesant sa privesti stilurile fiecaruia in sedinte foto legendare. Must buy!

Vogue: The Covers - Dodie Kazanjian

Vogue: The Covers - Dodie Kazanjian

8. Simbolist

O alta biografie de ne-ratat este The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk scrisa de faimoasa Suzy Menkes si editata de Thierry-Maxime Loriot (34 GBP – Amazon UK). Cartea vine ca o retrospectiva a expozitiei eponime ce s-a desfasutat la Montreal la sfarsitul anului trecut si prezinta interviuri cu designerul si peste 500 de fotografii nepublicate pana acum, despre viata si brandul JPG. De asemenea, lucrarea este incarcata cu nenumarate aparitii ale vedetelor (Marion Cotillard, Madonna, Lady Gaga, Naomi Campbell) purtand creatiile couturier-ului.

THE FASHION WORLD OF JEAN-PAUL GAULTIER

The Fashion World of Jean-Paul Gaultier

What do you think?